Communicatie/Acteur/Theater

Richting het einde van de lockdown heb ik onder andere deze woorden in de zoekmachine gegooid. Alles begon weer een beetje op te starten en na een jaar van weinig tot niets doen wilde ik snel weer aan de slag. Tijdens het browsen stuitte ik op de term trainingsacteur. Ik was nieuwsgierig, dus ik heb gemaild en ben naar een paar workshops geweest. Voorheen dacht ik dat trainingsacteren inhield dat je af en toe met een nep pistooltje een paar bankmedewerkers onverhoeds laat schrikken maar niets bleek minder waar!

Slechtnieuwsgesprekken, psychologische assessments, Opvang en Nazorg, enzovoort.

De wereld van communicatie en gedragstrainingen is enorm rijk en divers. Na mijn eerste paar klussen was ik verkocht. Ik vind dit leuk en het sluit aan bij mijn ambitie om met mijn vak concreet iets voor een ander te kunnen betekenen. Elke klus voelt aan als een soort van snuffelstage. Ik heb verschillende mensen ontmoet met uiteenlopende banen en karakters. Je zou denken dat ik na al deze ontmoetingen een uniek of bijzonder inzicht kan delen, maar helaas, of juist gelukkig, blijkt het cliché waar te zijn: we lijken echt veel meer op elkaar dan dat we van elkaar verschillen en in communicatie en gedrag loopt iedereen tegen min of meer dezelfde problemen aan. Het is dankbaar werk en ik ben als mens en als acteur enorm gegroeid. Inmiddels kan ik veel van de tools ook toepassen in mijn dagelijks leven en hebben al die communicatietrainingen me veel nodeloze conflicten met mijn partner bespaard.

Als ik de hele week een musical heb gespeeld, vind ik het een fijne afwisseling om de volgende dag in een training te staan, ten dienste van de deelnemer. Ik zeg altijd aan het begin van de training: Ik ben hier niet om jullie te laten schrikken of om jullie te laten zien hoe goed ik kan acteren, ik ben hier als levend oefenmateriaal, je kan bij mij gedrag bestellen en dat probeer ik helder neer te zetten. Voldaan voel ik me wanneer de deelnemers vinden dat de oefening een waardevolle aansluiting op de theorie was.

Kevin Klein