De gedragsleverancier

Is het mogelijk om een beroep uit te oefenen waar je echt elke dag nog nieuwe dingen leert?

Na een ‘leven’ lang werkzaam te zijn in de media besloot ik om mijn leven een zwengel te geven. Ooit hoorde ik iemand zeggen dat ze eigenlijk niet kon kiezen tussen twee beroepen en dat ze er daarom maar gewoon voor koos om ‘halverwege’ haar werkzame leven te switchen. Blijkbaar is die opmerking in mijn onderbewuste blijven hangen, is gaan groeien en tot volle wasdom gekomen. Want na zo’n 25 jaar boeken, tekst, magazines en tv speel ik nu dagelijks als trainingsacteur bij bedrijven, ministeries, gemeenten en ziekenhuizen.

Maar wat maakt deze switch, deze nieuwe wereld, nu zo interessant?

Het onbekende. Met als hoogtepunt: de mens die tegenover je zit.

Ik mag – en ik zie dat echt als een groot voorrecht en cadeau – dagelijks tegenover mensen zitten die me vertellen over hun ‘communicatie-uitdaging’ (lees: persoonlijke frustratie of drempel of mentale blinde muur) en die me dan vragen door spel daarbij een doorbraak te forceren.
Dat is echt een cadeau.

Iedere simulatie opnieuw is weer een nieuwe zoektocht, een spel, een reis, een puzzel die gelegd moet worden. En ik mag meedoen, meezoeken en spelen.

De uitkomst is vaak verrassend. Het meest nog voor de deelnemer, maar ik moet eigenlijk bekennen: iedere dag weer rijd ook ik naar huis met een les die ik daarvoor nog niet kende.

Nee, mijn werk als trainingsacteur – ik noem het eigenlijk liever gedragsleverancier – is een grote trip voor mezelf. Met dank aan al die deelnemers die ik tegen mag komen, die me een kort inkijkje in hun leven bieden en die me soms uitdagen het ‘slechtste’ in mezelf naar boven te halen; zodat zij ermee kunnen oefenen.

Wat ik de lezer gun? Gun jezelf af en toe een gedragsleverancier die je uitdaagt om nieuw gedrag te oefenen. Ik kom graag bij je langs.

(En maak af en toe een enorme switch in je leven.)

Peter van Dijk